We are a environmental friendly and non-commercial living and working community.

We are

Upcoming events!

see when the next party, expo, dinner, etc. will be. Please also check or Facebook Page! Kaleido
04 Aug 202012:00 - 23:59
Skatecafé by Stadsnomade
06 Aug 202021:00 - 23:59

Activities

The people

Organisations and others

Cultural Freezone Collective

Het pand is officieel eigendom van de gemeente Maastricht, maar sinds 2002 is het ingenomen door kunstenaars, artiesten, programeurs en ontwerpers die er hun thuis hebben gevonden. Voor de gemiddelde bewoner of bezoeker van Maastricht blijft het slechts gissen wat er zich binnen de muren van het Landbouwbelang afspeelt. Eigenaardig eigenlijk, want er staan wekelijks verschillende culturele activiteiten op de agenda. Om een tipje van de sluier op te lichten, heeft Bert Janssen een jaar lang de activiteiten van het Landbouwbelang met zijn camera vastgelegd en vorig jaar gebundeld in een bijzonder boek.

 

Achter de grote gele deur draait het Culturele Vrijplaats Landbouwbelang op volle toeren door de bewoners, geengageerde vrijwilligers en donaties. Met hun initiatieven zetten ze zich af tegen de “wegwerp-maatschappij” en stimuleren ze bewustwording in eten en drinken, koopgedrag en besteding van vrije tijd. Van de bijenkasten op het dak tot aan de weggeefwinkel in de kelder, in elke ruimte van het Landbouwbelang ontpopten zich in de loop der tijd fascinerende initiatieven. “Deze plek is magisch, ik heb het gevoel dat ik hier aan moet bijdragen” zegt een Spaanse backpacker die met een videocameraatje, en een open mond, de inspirerende ruimtes vastlegt.

 

Je kunt er kennis maken met de veganistische of vegetarisch biologische keuken onder het genot van een een Gulpener Biologisch Ur-Pilsner of een Bionade. Ook voor een concert of jam-sessie ben je hier aan het juiste adres. In de enorme zalen biedt het Landbouwbelang ruimte aan eigenzinnig jong talent voor kunstexposities of theater zoals de onvergetelijke voorstelling van circus gezelschap Cirque du Platzak op koningsdag j.l.

 

In de voortuin van het Landbouwbelang ontstond een nieuw initiatief. In 2009 startte een groep vrijwilligers met de renovatie van een van de vervallen sluiswachterhuisjes. In 2011 openden hier de deuren van het Landhuis, een platform dat mensen met duurzame ideeen samenbrengt en hen de ruimte beidt daar iets mee te doen. Het onbewoonbaar verklaarde pand in de schaduw van het Landbouwbelang heeft plaats gemaakt voor o.a. workshopruimtes, een volledig uitgeruste keuken en een huiskamer café vervaardigd met duurzame materialen uit de omgeving.

 

Een wisselende groep van vrijwilligers en bezoekers bepaalt voor een groot gedeelte het activiteitenprogramma. Terugkerende activiteiten zoals foodbank dinner, repair cafe, mindfulness en kookworkshops wisselen zich af met spontane initiatieven zoals brood-en pizzabakken in de houtoven, druiven persen of honing slingeren. Er liggen telkens weer nieuwe initiatieven op de loer om hun weg te vinden naar het Landhuis. “We hebben dit huis niet voor ons gebouwd, maar voor de stad”, aldus Bart Dekker, medewerker by het Landhuis.

 

Maastricht is rijk aan culturele vrijplaatsen waarvan het Landbouwbelang de grootste is. De initiatieven van deze non-profit organisaties zijn onafhankelijk, maar ze hebben overlappende ideëen netwerken en stimuleren de vrije culturele manifestatie in Maastricht. Desalniettemin is hun toekomstig bestaan niet zeker. De culturele bezuinigingen van de huidige gemeenteraad hebben vooralsnog geen effect op de culturele vrijplaatsen aangezien ze autonoom functioneren en niet afhankelijk zijn van subsidies.

 

Echter, sinds 2010 is het kraken van panden in Nederland verboden. Wijzigingen in de bestemmingsplannen voor Maastricht kunnen elk moment roet in het eten gooien. De gebieden waar de kraakpanden en culturele vrijplaatsen zich bevinden, kwamen al eerder in het gedrang en de Mandril en Hotel de Ossekop werden reeds ontruimd. Om sterker te staan als organisatie en grotere idealen na te streven, hebben Landbouwbelang, Landhuis, Kunstfront, OHP9, B32 en Mandril de handen in elkaar geslagen en The Cultural Freezone Collective opgericht. Samen streven ze ernaar deel uit te maken van het culturele erfgoed van Maastricht. Open onderhandelingen met de gemeente zullen de beschikbaarheid van nieuwe culturele vrijplaatsen moeten waarborgen.

Joomla Extensions